هندوراس
 
جواهری ناصر ادرس عنبراباد پاساژ رئیسی فاز1
عمومی
سه شنبه 2 مهر 1392برچسب:هندوراس, :: 8:17 ::  نويسنده : احسان ملائی       

جمهوری هُندوراس (به اسپانیایی: República de Honduras)‏ کشوری است در شمال آمریکای مرکزی. پایتخت آن تگوسیگالپا است.

جمعیت این کشور ۸.۳ میلیون نفر و ۹۰ درصد مردم آن از تبار مستیزو (آمیخته اسپانیایی و سرخ‌پوست) هستند. واحد پول این کشور لِمپیرا و زبان رسمی آن اسپانیایی است.

چند فرهنگ قدیمی مهم سرخ‌پوستان از جمله تمدن مایا در هندوراس حضور داشتند. این منطقه در سده شانزدهم از سوی اسپانیایی‌ها تصرف شد و در سال ۱۸۲۱ از اسپانیا استقلال یافت و از آن زمان نوع حکومت آن جمهوری است.

هندوراس به خاطر مواد معدنی و میوه‌های گرمسیری خود و به تازگی نیز به خاطر صادرات پوشاک به بازارهای جهانی معروفیت دارد.

تاریخ

هُندوراس در ۱۸۲۱ از یوغ اسپانیا آزاد گشت، ولی تا ۱۸۲۳ بخشی از مکزیک و تا ۱۸۳۹ بخشی از فدراسیون امریکای مرکزی بود. هٌندوراس در طول مدت بین استقلال و اوایل قرن بیستم شاهد آشوب سیاسی مستمر و جنگ با کشورهای همسایه بود. نفوذ ایالات متحد امریکا در این کشور فوق‌العاده بود، و دلایل عمده این امر سرمایه‌گذاری کلان شرکت قدرتمند یونایتد فروت در تولید موز بود. پس از جنگ داخلی کوتاهی در ۱۹۲۵، زنجیره‌ای از دیکتاتورهای نظامی تا ۱۹۸۰ بر این کشور حکومت کردند. از این تاریخ به بعد دولت‌های غیرنظامی میانه‏رو متمایل به راست و طرفدار امریکا به صورت دموکراتیک انتخاب شده‏اند.

 

سیاست

رئیس جمهور و ۱۳۴ عضو مجمع ملی برای دوره‏ای چهارساله با رأی تمامی افراد بالغ انتخاب می‏شوند. احزاب مهم سیاسی هندوراس عبارتند از حزب لیبرال هُندوراس • حزب ملی (راست‏گرا)، حزب ابداع و حزب اتحاد.

این کشور در سازمان ملل متحد، سازمان کشورهای امریکایی، بازار مشترک آمریکای مرکزی، انجمن وحدت امریکای لاتین عضویت دارد.

کودتای نظامی ژوئن ۲۰۰۹ و سرنگونی مانوئل زلایا

در سحرگاه ۲۸ ژوئن ۲۰۰۹ (۱۳۸۸/۴/۷) و تقریبا دو ساعت پیش از شروع همه‌پرسی پیرامون تشکیل یک مجلس موسسان با هدف اصلاح قانون اساسی این کشور، کودتاچیان با استفاده از ۲۰۰ سرباز آموزش دیده اقدام به حمله به کاخ ریاست جمهوری واقع در تگوسیگالپا کردند و خوزه مانوئل زلایا، رئیس‌جمهور هندوراس را که در خواب بود ربودند. آنها وی را با تهديد اسلحه از خواب بلتد کرده و در حالي كه هنوز لباس خواب بر تن داشت، بازداشت کردند و از طریق هواپیما راهی پایگاهی نظامی در کاستاریکا و پس از آن در دومنیکن کردند.

همه‌پرسی مذکور به منظور گرفتن نظر مردم هندوراس پیرامون تشکیل یک مجلس موسسان با هدف اصلاح قانون اساسی این کشور که راه را برای انتخاب یک نامزد ریاست جمهوری، برای بیش از دو دوره متوالی، هموار می‌کرد، بود.

منتقدان، مانوئل زلایا را متهم می‌کنند که او با این کار قصد داشت قانون محدودیت انتخاب مجدد رئیس‌جمهوری را از قانون اساسی حذف کند و راه خود را برای انتخاب دوباره خود به مقام ریاست جمهوری هموار کند. از اینرو، تصمیم به برگزاری همه‌پرسی توسط دادگاه عالی هندوراس و کنگرهٔ این کشور غیرقانونی اعلام شد و ارتش هندوراس هم با آن مخالفت کرد. بعد از اینکه مانوئل زلایا بر ادامه روند برگزاری همه‌پرسی اصرار کرد، کنگره هندوراس با حمایت دادگاه عالی این کشور او را به دلیل نقض مکرر قانون اساسی از سمت خود برکنار کرد.[۱][۲] [۳]

پورفیریو لوبو به عنوان ۵۴مین رئیس‌جمهور هندوراس، جایگزین زلایا شد.

پس از ۱۶ ماه تبعيد، مانوئل زلایا به طور مخفیانه به هندوراس بازگشت و اکنون نیز در سفارت برزیل در تگوسگالپا پایتخت زندگی می‌کند. لوبو و زلایا موافقتنامه ای را به منظور بازگشت زلایا به این کشور امضا کرده بودند که به ورود مجدد و فوری هندوراس به سازمان کشورهای آمریکایی منجر می شد. [۴][۵]

يكي از شواهد دست داشتن آمريكا در اين كودتا، اسنادي است كه ویکی‌لیکس منتشر كرده است كه از نقش محوري آمريكا پيش از كودتا در هندوراس، در حين انجام كودتا و پس از آن پرده برداشت.

اولين سند از اسناد منتشر شده به ترتيب زماني مربوط به مكاتبات سفارت آمريكا در تگوسيگالپا پايتخت هندوراس، با واشنگتن و ساير مخاطبان است كه در آن اوضاع هندوراس تشريح شده است.

محتواي سند دوم مربوط به تحليل تك تك نقش‌آفرينان تاثيرگذار داخلي هندوراس مي‌شود. اين افراد توانستند در روند مذاكرات براي امضاي معاهده "سن‌خوسه" تاثيرگذار باشند. اين معاهده در نوامبر ۲۰۰۹ و پيش از برگزاري انتخابات در هندوراس امضا شد. برنامه كودتا توسط واشنگتن طراحي شده بود و آنها در اين برنامه به اين گونه اطلاعات نياز داشتند.[۶]

 

جغرافیا

اقیانوس اطلس از شمال، گواتمالا از مغرب، السالوادور و نیکاراگوآ به همراه خلیج فونسکا از جنوب و نیکاراگوآ از مشرق این کشور را احاطه کرده‌اند.

بیش از سه چهارم هُندوراس کوهستانی است، و جلگه‌های ساحلی کوچکی نیز وجود دارد. رودهای مهم آن پاتوکا، اولوئا و بلندترین نقطه آن قله لاس‏میناس، به بلندی ۲۸۴۹ متر است.

میزان بارندگی در زمین‌های پست استوایی بالاست (۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ میلی‏متر) و آب‌وهوا در مناطق کوهستانی آن معتدل‏تر و خشک‏تر است. مختصات جغرافیایی هندوراس ۱۵ درجه شمالی و ۸۶ درجه و ۳۰ دقیقه شرقی و مساحت آن ۱۱۲٫۰۹۰ کیلومتر مربع است. هندوراس ۸۲۰ کیلومتر خط ساحلی دارد.

شهرهای مهم آن سان‏پدرو سولا و لاسیبا است.

قله‌ها

تقسیمات کشوری

هندوراس ۱۸ استان (departments) دارد. پایتخت کشور یعنی تگوسیگالپا در بخش مرکزی استان فرانسیسکو مورازان قرار گرفته‌است.

نقشهٔ استان‌های هندوراس
  1. آتلانتیدا
  2. چولوتکا
  3. کولون
  4. کومایاگوآ
  5. کوپان
  6. کورتس
  7. ال پارائیسو
  8. فرانسیسکو مورازان
  9. گراسیاس آدیوس
  10. اینتیبوکا
  11. ایسلاس دلا باهیا
  12. لاپاز
  13. لمپیرا
  14. اوکوتپکوئه
  15. اولانچو
  16. سانتا باربارا
  17. واله
  18. یورو
نقشه هندوراس
نقشه هندوراس

اقتصاد

اکثر مردم هندوراس در بخش کشاورزی و دامداری کار می‏کنند، ولی با وجود اصلاحات ارضی، سطح زندگی همچنان پایین است. موز کالای اصلی صادرات است، هرچند گوشت از اهمیت فزاینده‏ای برخوردار است. در این کشور منابع طبیعی کمی یافت می‏شود.

مردم

مردم هندوراس بیشتر از تبار مستیزو هستند و دارای مذهب کاتولیک رومی هستند.

فرهنگ

جستجو در ویکی‌انبار در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ هندوراس موجود است.

جستارهای وابسته


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







 
درباره وبلاگ

به وبلاگ من خوش آمدید
پيوندها
خرید ساعتhttp://">ساعت
فروشگاه اینترنتی ساعت دیواری"> فروشگاه اینترنتی ساعت دیواری
خرید ساعت دخترانه">ساعت دخترانه
تبادل لینک"> تبادل لینک
خرید ساعت دیواری">خرید ساعت دیواری

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان جواهری ناصر و آدرس zendegi-man.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان